Na polskim rynku dostępnych jest wiele sprawdzonych odmian winorośli. Wiele z nich jest z przeznaczeniem deserowym, przerobowym (na wina i soki) lub deserowo-przerobowym. Winorośl warto sadzić w ogrodzie, gdyż winogrona są bardzo zdrowe, zdrowsze są odmiany o ciemnej skórce. Poniżej wybrano mrozoodporne odmiany winorośli.
Winorośl zaczyna owocowanie w 2-3 roku od posadzenia, najwcześniej pod koniec sierpnia. Najwięcej odmian winorośli dojrzewa we wrześniu, a najpóźniejsze nawet w październiku.
Winorośl sadzi się przy podporach, na miejscach nasłonecznionych, osłoniętych od wiatrów, ciepłych, na ziemi żyznej. Co roku warto stosować nawóz do winorośli aby roślina była zdrowa i dawała lepsze plony.

Poniżej krótka charakterystyka dobrych odmian winorośli do uprawy w Polsce.
Mrozoodporne odmiany winorośli:
winorośl Aurora
- jasne owoce, średniej wielkości
- dojrzewa na początku września
- zastosowanie przerobowe i deserowe
- plonuje niezawodnie i wyjątkowo dobrze

winorośl Cascade
- ciemne owoce
- dojrzewa w końcówce września
- zastosowanie przerobowe i deserowe
- bardzo mrozoodporna

winorośl Leon Millot
- ciemne owoce
- dojrzewa w końcówce września
- zastosowanie przerobowe, na wina i soki
- silnie rośnie, dobrze plonuje

winorośl Swenson Red
- różowe, duże owoce
- dojrzewa w końcówce września
- zastosowanie deserowe
- bardzo mrozoodporna

winorośl Lidia
- różowe, duże owoce
- dojrzewa w końcówce września
- zastosowanie deserowe
- grona duże i zwarte
