Mrozoodporne odmiany winorośli

Na polskim rynku dostępnych jest wiele sprawdzonych odmian winorośli. Wiele z nich jest z przeznaczeniem deserowym, przerobowym (na wina i soki) lub deserowo-przerobowym. Winorośl warto sadzić w ogrodzie, gdyż winogrona są bardzo zdrowe, zdrowsze są odmiany o ciemnej skórce. Poniżej wybrano mrozoodporne odmiany winorośli.

Winorośl zaczyna owocowanie w 2-3 roku od posadzenia, najwcześniej pod koniec sierpnia. Najwięcej odmian winorośli dojrzewa we wrześniu, a najpóźniejsze nawet w październiku.

Winorośl sadzi się przy podporach, na miejscach nasłonecznionych, osłoniętych od wiatrów, ciepłych, na ziemi żyznej. Co roku warto stosować nawóz do winorośli aby roślina była zdrowa i dawała lepsze plony.

Winorośl w pełni sezonu
Winorośl w pełni sezonu

Poniżej krótka charakterystyka dobrych odmian winorośli do uprawy w Polsce.

Mrozoodporne odmiany winorośli:

winorośl Aurora

  • jasne owoce, średniej wielkości
  • dojrzewa na początku września
  • zastosowanie przerobowe i deserowe
  • plonuje niezawodnie i wyjątkowo dobrze
Grono winorośli
Grono winorośli

winorośl Cascade

  • ciemne owoce
  • dojrzewa w końcówce września
  • zastosowanie przerobowe i deserowe
  • bardzo mrozoodporna
Winorośl winnica
Winorośl winnica

winorośl Leon Millot

  • ciemne owoce
  • dojrzewa w końcówce września
  • zastosowanie przerobowe, na wina i soki
  • silnie rośnie, dobrze plonuje
Winorośl grona
Winorośl grona

winorośl Swenson Red

  • różowe, duże owoce
  • dojrzewa w końcówce września
  • zastosowanie deserowe
  • bardzo mrozoodporna
Winorośl grona
Winorośl grona

 

winorośl Lidia

  • różowe, duże owoce
  • dojrzewa w końcówce września
  • zastosowanie deserowe
  • grona duże i zwarte
Winogrono
Winogrono

 

Post Author: admin